środa, 12 czerwca 2013

Salatka truskawkowa

Truskawki to nie tylko deser ! 
Dzis zrobilem salatke na dzialke , truskawki juz wolaly o zjedzenie( jeszcze nie z dzialki) wiec je wykozystalem ! 
A wiec najpierw takie kupne trzeba umyc ! 
I tu taki tips: wlac zimna wode do miski i na 50 litrow wody pol szklanki octu z cidru jabulkowego 5% . Moczyc truskawki ok 20 min 
W ten sposob nalezy myc wszystkie swieze owoce , jagody i warzywa! 
Ocet zmywa cala chemie ktora sa pokryte , zabija bakterie , plesn i grzyby i przez to tak umyte owoce mozna przechowywac duzo dluzej! :) 
Wiec umyte truskawki (ok 400g)kroimy na duze kawalki , male na pol , duze truskawki na 3-4 czesci 
Dodajemy salate poszarpana na mniejsze kawalki , 1 por , 200 g pomidorow koktailowych lub jeden duzy i ser w kostke ! Moze byc feta , tofu lub kozi ser !
Nastepnie polewamy to 1 lyzka miodu i 1 lyzeczka octu z cidru jablkowego i 1 lyzka oliwy z oliwek . Trzeba jesc jak najs ybciej po zjedzeniu ! Ja poczekalem 2 h i saladka juz chrupiaca nie byla... Dobry smak ale konsystencja nie ta! 
Zreszta to widac! 
Polecam ! Smaczna na prawde!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz