Pedy z sosny zasypuje sie cukrem i przechowuje w sloncu kilka tygodni . Pedy trzeba zbierac rozwarznie! Nie mozna ogolocic drzewaka ze wszystkich mlodych pedow . Zbieramy tylko te najwieksze! I na kazdej galazce zostawiamy przynajmniej jeden swiezy ped! Podczas zrywania trzeba w myslach dziekowac drzewku za to ze daje nam taki wspanialy dar! My podczas zbierania z mlodych ok 2,5 drzewek zostawialismy 50% mlodych przyrostow! Nie wolno byc zachlannym i krzywdzic drzew zbyt mocno !
Przepis znajdziecie w tym linku !
Po kilku tygodniach syrop sie zlewa i odsacza galazki ! Rok temu galazki po odsaczeniu zalalem wodka 40% i wyszla pyszna nalewka! W zimowe wieczory smakuje wybornie! Pomaga w kazdym przeziebieniu ! http://abcmojejkuchni.blogspot.se/2013/05/syrop-z-sosny.html?m=1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz