piątek, 31 maja 2013

Syrop z sosny

Dzis bylo zbieranie pedow sosny ! Mozna to robic od poczatku maja (w Polsce) w Szwecji zbieramy od polowy do konca maja ! My dopiero dzis zebralismy , wczesniej bylo duzo pracy na dzialce . 
Pedy z sosny zasypuje sie cukrem i przechowuje w sloncu kilka tygodni . Pedy trzeba zbierac rozwarznie! Nie mozna ogolocic drzewaka ze wszystkich mlodych pedow . Zbieramy tylko te najwieksze! I na kazdej galazce zostawiamy przynajmniej jeden swiezy ped! Podczas zrywania trzeba w myslach dziekowac drzewku za to ze daje nam taki wspanialy dar! My podczas zbierania z mlodych ok 2,5 drzewek zostawialismy 50% mlodych przyrostow! Nie wolno byc zachlannym i krzywdzic drzew zbyt mocno ! 
Przepis znajdziecie w tym linku ! 
Po kilku tygodniach syrop sie zlewa i odsacza galazki ! Rok temu galazki po odsaczeniu zalalem wodka 40% i wyszla pyszna nalewka! W zimowe wieczory smakuje wybornie! Pomaga w kazdym przeziebieniu ! http://abcmojejkuchni.blogspot.se/2013/05/syrop-z-sosny.html?m=1


Na tej galazce oberwalem tylko ten duzy ped i jeden mniejszy zostawilem, niech karmi drzewko . 
Gotowe! Teraz trzeba zaczekac kilka tygodni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz