Ale podpowiem co zrobic zeby bylo o ciekawym smaku .
Wiec jedna czwarta maki pszennej , ktora jest w przepisie, zastapic maka z migdalow( zmielone migdaly ) .
Ja jeszcze dodatkowo zabralem jedna czwarta maki i zastapilem ja maka z kokosa ! Ta nie wiem jak uzyskac samemu ale nie jest obowiazkowa! Dla mnie wazne jest zeby ograniczyc gluten ( maka pszenna) . Tak wiec dalem polowe przewidzianej maki pszennej i droga polowe maki z migdalow i kokosa !
Mozna tez uzyc make kukurydziana lub orzechowa ! Nastepnie dodac make ziemniaczana ( tyle ile jest w przepisie ) i dodatkowo (extra) 2 lyzki maki gryczanej , poniewarz maka z migdalow i kokosa nie ma takiej " sily " jak zwykla maka.
Do maki dodac proszek do pieczenia i wymieszac !
Teraz mozna ubic maslo z cukrem . Ja odjalem z 300 gram masla 50 gram i zastapilem 100 gramami sera Ricota !
Gdy masa sie zrobi biala powoli wlewamy po jednym jajku ! Ja mam zasade az masa sie " zwarzy " wtedy wiem ze juz dosc ! Wychodzi czesto wiecej jaj niz w przepisie ! Gdy masa juz dobrze sie wymiesza wsypujemy make i mieszamy lyzka , nie mikserem! A potem sok z calej pomaranczy i starta skorke.
... aja muszę powiedzieć że jest pycha :)
OdpowiedzUsuńDzis rano jadlem na sniadanie! Pyszne !
OdpowiedzUsuń